עיצוב קליניקה טיפולית אינה דומה לעיצוב חללים מסחריים שונים, כיוון שבמקרה זה עלינו לייצר אווירה שתתרום לטיפול ותאפשר למטופל להרגיש נינוח, רגוע ולסייע לתהליכי הטיפול. במקרה של עיצוב קליניקה, יש חוקי עיצוב ברורים החשובים יותר מהיופי, ולכן האתגר שלי הוא לשלב בין השנים ולייצר גם חלל שעומד בחוקי העיצוב וגם חלל מזמין.
בתהליך העיצוב אני מייחסת חשיבות לארבעת הגורמים הבאים:
- הרושם הראשוני שישודר למטופלים
- התאמת הקליניקה לקהל היעד
- עיצוב חלל שישפיע על תהליך הטיפול
- חוויה אסתטית חיובית ותחושת רוגע
הרושם הראשוני
הרושם הראשוני מתחיל מהכניסה לקליניקה, חדר ההמתנה וחדר הטיפולים עצמו. כבר בכניסה אני משלבת צבעים רכים שיכולים להיות ירוק בהיר, סגול, לבן וגוונים שמקנים רוגע. בחדר ההמתנה חשוב לי לבחור ספות וכורסאות שיתנו לאורחים תחושה נינוחה של בית וגם נוחות, הרי ייתכן כי בני משפחתו של המטופל ימתינו זמן רב, ולכן עליהם לשבת בנוח.
כאן בתמונה תוכלו לראות את חדר ההמתנה של הקליניקה "הכוח לשנות", בה שילבתי כסאות מרווחים ונוחים וגם עצים ירוקים המקנים לחלל רוגע.
הרושם הראשוני ממשיך לחדר טיפולים, שם אני שמה דגש לאלמנטים שהמטופל רואה בעת הטיפול, כלומר מהו האלמנט שמוצב מאחורי הכורסה של המטפל. לדוגמה תמונה מרגיעה, מדפים ועליהם עציצים וכך הלאה. האקססוריז בחדר הטיפולים חייבים להיות מתונים ושלא יסיחו את דעתו של המטופל, לדוגמה אם מדובר על קליניקה העוסקת בריפוי ועיסוק עם משחקים שונים, אני מייצרת קופסאות שיוכלו להסתיר את המשחקים שבתוכן, אך עדיין האריזה של הקופסה תמשוך את הילד לשחק.
התאמת הקליניקה לקהל היעד
בשלב הראשון של תכנון ועיצוב קליניקה טיפולית, אני מאפיינת את החלל על פי קהל היעד שלו. לדוגמה, אם מדובר על קליניקה טיפולית לילדים העיצוב יהיה בהתאם, קליניקה לזוגות, לגיל השלישי, למשפחות וכך הלאה. ההתאמה צריכה לבוא לידי ביטוי בצבעים, באקססוריז, בתמונות, מדבקות קיר, טפטים ובכלל כל אלמנט יוכל להשפיע על העיצוב, ולכן אני בוחרת אותו בקפידה.
התאמת הקליניקה לקהל היעד, שבמקרה זה (בתמונה) מדובר על חדר בקליניקה "הכוח לשנות" המיועד לטיפול בילדים.
עיצוב חלל שישפיע על תהליך הטיפול
זה החלק המעניין בתהליך עיצוב קליניקה טיפולית, והוא מתייחס לחוקי העיצוב שחייבים להיות קודמים להכל על מנת להשפיע לטובה על תהליך הטיפול. פירטתי כאן קצת על החוקים החשובים:
איטום – חדר הטיפולים חייב להיות אטום, הרי אסור שהממתינים ישמעו את הנאמר בחדר.
גובה הכיסא – המטפל לא יוכל לשבת גבוה יותר מהמטופל, אלא עליו לדבר אליו בגובה העיניים. כאן בתמונה תוכלו לראות כיצד הכורסאות נוחות ובאותו הגובה בדיוק.
חדר ההמתנה – חייב להיות נוח ומתאים גם למשפחות, הרי לעיתים הורה מגיע עם כמה ילדים והם ממתינים בחוץ.
נוחות הספה/כורסה – המקום שבו יושב המטופל חייב להיות נוח ומתאים לגיל שלו, לדוגמה כיסא נוח לילדים, לאנשים עם מוגבלויות וכך הלאה.
ללא הסחות דעת – חשוב לי שלא לייצר אלמנטים בולטים שיסיחו את דעתו של המטופל ויפגמו בטיפול, ולכן כלל האלמנטים העיצוביים בחדר הטיפולים נבחרים בקפידה.
ואחרון – חוויה אסתטית חיובית ותחושת רוגע
חוויה אסתטית אני מייצרת על ידי שילוב אלמנטים המעניקים לחלל תחושה מרגיעה, התורמת לתחושת הביטחון של המטופל. אני משלבת בקליניקות שטיח חמים, הרבה טקסטיל, כריות, וילונות ובכלל צבעים שגורמים לרוגע. רק אציין שעל פי מחקר שנעשה בכמה קליניקות בארה"ב, גילו שככל שחלל הקליניקה שידר יותר חמימות, כך המטופלים דיווחו על רגשות חיוביים בזמן הטיפול.
כאן בתמונה תוכלו לראות צבעים חמים ושילוב עץ בקליניקה טיפולית "הכוח לשנות".
אני אינגריד גואטה, מעצבת פנים ומומחית לעיצוב חללים מסחריים ופרטיים מעל 15 שנים ואשמח להכניס צבע וחיים לקליניקה שלכם. המטרה שלי לתכנן לכם קליניקה נינוחה, חמימה וכזאת שתיתן למטופל תחושה טובה.
לשיחת ייעוץ אישית התקשרו אליי >>>